Traditia pascala

In fiecare oraş Paştele se sărbătoreşte diferit.. Peste tot se face curatenie, mancare si se merge noaptea la biserica. Dar fiecare localitate are propria ei traditie de vopsire a oualelor. Traditia generala spune ca se vopsesc oua rosii care simbolizeaza sangele Domnului cand a fost rastignit pe cruce.
Dupa parerea mea, cel mai frumos se vopsesc oua in Maramures. Acolo multi oameni au un atelier special. In el mesterii fac din simpla scufundare a oualelor in apa colorata o adevarata arta. Fiecarui ou i se scoate cu o seringa albusul si galbenusul. Apoi, dupa un stil specific Maramuresului, se incondeiaza cu pricepere si multa atentie. De obicei oamenii au o pensula spaciala cu care incondeiaza oua. In Maramures se mai spune ca poti vopsi oua si de alte culori, nu doar rosu. Se zice ca verdele vine de la frunze, albastrul de la cer si ape, galbenul de la soare. De aceea mesterii vopsesc oua si cu aceste culori.
Dar specifice Maramuresului mai sint si ouale de lemn. De obicei se folosesc la incondeiere oua de marimea celui de prepelita. Mai intai mesterul vopseste oul rosu, apoi ii adauga si alte culori cu care alcatuieste diferite modele. Oul nu trebuie sa fie prea incarcat, pentru ca atunci nu se mai intelege nimic. Dupa ce sunt slefuite cu pricepere si apoi date cu lac, acesta se vand. Nu sunt scumpe, dar multi oameni romani si straini vor sa le cumpere. Sunt atat de frumoase, incat pe oamenii din alte tari ii tenteaza sa ne fure stilul, dar nu reusesc. Sunt atat de greu de incondeiat incat le piere orice chef, dupa prima pensula. Asadar va pot asigura suntem singura tara care mai respecta aceasta traditie minunata. O traditie simpla, dar care ne umple inima de bucurie in fiecare an.

Share

One Reply to “Traditia pascala”

  1. Sper din tot sufletul sa pastram aceasta traditie “for ever”. Da …. si eu cred ca e ceva cu totul special, pentru ca de fiecare data cand e pastele ma cuprinde o emotie pe care nu o pot exprima in cuvinte si pe care niciodata nu o simt pentru o alta sarbatoare.
    Bravo Moni Boni.
    Imi place compunerea ta.
    Lauretta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *