Pe nisip în Vama Veche

Mi-a luat ceva să înțeleg că Vama Veche este mai mult decât o stațiune pe litoralul românesc, mai mult decât “drogați, jeg, alge și bețivi”. Vama Veche este fix calea spre dechiderea sufletului omenesc. Am ajuns prima dată în Vamă cu Ana*. Eram clasa a 9-a și ne am dus un weekend la mare împreună cu mama și sora ei. Stăteam în Olimp la un hotel de barosani și într-o seară am mers toate 4 până în Vama Veche. Eram mega reticentă, ca jumătate din populația României. Mă și gândeam cum să fac să nu mă înțep în siringi și cum să mă feresc de “vamaioții nespălați”. Am intrat pe strada principala într-o plimbare ce transmitea superioritate. Mă uităm stânga dreapta la oamenii care cântau și la ce atitudine aveau față de mine. Erau total indiferenți. Nimeni nu observase ce bine arătam, cât de arogant pășeam, sau ultimul model de iPhone pe care îl aveam atunci. Începeam ușor ușor să mă îngrijorez. Bașca, eram deja de vreo 15 minute în Vamă și nu mă rănisem cu niciun ac infectat, nimeni nu mă atacase și aveam toate bunurile cu mine. În capătul străzii principale, am ajuns la Stuf. Am citit emoționată pe panoul de la intrare “INTERZIS nevamaioților, manelelor, high heels urilor și încă ceva “. Mi s-a părut amuzant, spre mirarea mea, n-am avut nimic de comentat la asta. Am intrat la Stuf, cea mai populară discotecă pe plajă de care evident că mai auzisem. Oameni îmbrăcăți normal, muzică normală și 0 siringi detectate. Ceva era neînregulă… Eu și Ana am început să dansăm pe https://www.youtube.com/watch?v=0CGklDgkfpM. Pe nesimțite, reticența dispărea, făcând loc libertății pentru care era celebră Vama Veche. Îmi aduc aminte ca și astăzi că am plecat la ora 1 AM mai tristă ca oricând astfel că:

Nu înțelegeam foarte bine ce anume mă făcea să vreau să mă întorc. Rațiunea îmi spunea că totuși “e Vama Veche – locul ăla dubios și plin de oameni indoielnici”, însă peste asta, am reușit să descopăr ceva mai însemnat decât opinia generală.

Obiectiv vorbind, Vama este un loc periculos, ca orice alt loc în 2018, de altfel. La fel cum poți avea surprize neplăcute acolo, așa se poate întâmpla și în Parcul Tineretului, spre exemplu. Alegerea de a nu fi expus unei sume de pericole aparține fiecărui om în parte, nicidecum unei locații.

Dă play la melodia asta în timp ce citești: https://youtu.be/JcPm5Rn36Kw.

După acea primă dată, am ajuns în Vama Veche an de an. Sufletul meu o îmbrățișează mereu îmbătat de libertate. Zâmbesc mai mult decât de obicei. Ea nu se supără că am lipsit, mă așteaptă tot acolo, mă iubește cu toată puterea ei. Fiecare om lasă aici, la intrare

toate etichetele pe care le poartă. La Vama Veche nu ești frumos, deștept, prost, doctor, student, avocat, programator. La Vama Veche ești un om care își eliberează sufletul, care învață să se iubească pe el, care trăiește la capacitate maximă fiecare clipă fără să îi mai contempleze critic pe cei din jurul lui. Parcă plutești dansând, pe plaja care îți este casă și ziua și noaptea, fără gânduri amare sau termene limită. Departe de presiunea urbană descoperi puterea umanității, descoperi atracția unică față de cel de lângă tine, descoperi că poți trăi fără constrângeri interioare și poți fi TU.

Notă: de data asta am dezvăluit numele real al persoanei.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *